Tuesday, November 14, 2006

Kravspecifikation för vantar

Eftersom vi nått den tid på året då det börjar bli kallt utomhus på de här breddgraderna och jag - miljövän, flitig/fattig student som jag är - cyklar till och från universitetet dagligen, tänkte jag att jag skulle försöka köpa vantar. Jag hade ett par vantar förra året, men de försvann på tåget i våras, eller åtminståne den ena, så jag kastade den andra eftersom jag ansåg den tämligen värdelös ensam.


Att inhandla vantar visade sig dock svårare än jag hade väntat mig. Det brukar i och för sig vara ganska jobbigt att handla kläder, men jag hade fått upp hoppet eftersom jag lyckades så bra med att köpa en jacka för lite drygt två veckor sedan, på första försöket dessutom. Jag kan redan så här tidigt i mitt inlägg avslöja att jag misslyckades med mitt vantinköp.


Jag gjorde som jag brukar göra inför mina inköp, jag tog fram en kravspecifikation och försökte uppfylla den. Kravspecifikationen ser ut som följer: 1. Vantarna skall vara värmande.

  Annars kommer jag ju fortfarande att frysa om händerna.

 2. Vantarna skall vara vattenavvisande.

  Det regnar ofta, och det är ofta riktigt kallt, smärtsamt kallt för händerna. Ifall vantarna då inte är vattenavvisande kommer de att suga upp vattnet och bli våta och äckliga, vilket får som direkt konsekvens att jag fryser om händerna och indirekt konsekvens att mina händer torkar och spricker.

  Dessutom måste vantarna ligga någonstans medan jag är på univeritetet och våta vantar i min jackficka kommer leda till att min jacka blir våt invändigt och jag fryser ännu mer när jag ska hem. Slutligen är det fruktansvärt obehagligt att ta på sig ett redan blött plagg, så vantarna kommer inte att användas på vägen hem vilket leder till att jag fryser om händerna.

 3. Vantarna bör vara smidiga.

  Jag använder gärna mina händer trots att jag har vantar på dem, ifall vantarna är stora, tjocka och otympliga försvåras detta.

 4. Vantarna bör passa mina händer.

  Jag har korta fingrar, alla vantar jag provat är minst en halv centimeter för långa i fingrarna, detta är osmidigt, det försämrar förmågan att plocka upp saker. Eskimåer har också korta fingrar (har jag hört), de lever där det är kallt, och borde i så fall också ha vantar, därför borde det finnas en marknad för vantar till människor med korta fingrar. Var hittar man de vantarna?

 5. Vantarna bör vara estetiskt tilltalande.

  Inte direkt det viktigaste enligt min mening, men jag vill i alla fall inte se dum ut eller skämmas för mina vantar. Jag tror i och för sig att detta är ganska lätt att uppfylla ifall de andra kraven uppfylls, speciellt krav 4. Min sambo håller på att försöka få mig att se bra ut och inte bara välja kläder ur ett rent funktionellt syfte, så detta kravet är dessutom med lite som en kärleksförklaring till henne.


Jag tycker inte mina krav är orimliga, och det borde inte vara så svåra att uppfylla. Ändå lyckades jag inte på min shoppingrunda i hela tre butiker hitta några vantar som uppfyllde min kravspecifikation. Hur gör man egentligen för att handla vantar (och kläder i allmänhet, jackan var nog bara tur)? Finns det klädagenter som man kan anlita, lämna kravspecen till och låta dem hitta vantar som uppfyller kraven? Eller måste man vända sig till en vantskräddare (finns det sådana?) som syr vantarna utifrån specifikationen? Det allra smidigaste hade ju varit om jag hade kunnat skicka min kravspec. till olika butiker och låta dem lämna offerter på vantar, eller ännu bättre, ifall de läste min blog (nu drömmer jag om att jag har läsare igen), och skickade en offert på eget bevåg, det skulle ju minimera mitt arbete.


Hur som helst är det fortfarande ett öppet problem, och hade det inte varit för att jag har svårt att se den

datalogiska relevansen, och inte tycker det låter som ett speciellt roligt problem, hade det säkert varit ganska lagom omfattning för ett exjobb. Men jag vill inte lägga en termin på att hitta vantar! Jag vill ha vantar nu! Det är kallt om händerna!

No comments: