Sunday, October 22, 2006

Vad heter filmen?

Jag och Sara satt och slappade framför TVn sådär som man gärna gör en lördag. När man inte är på jobbet. När man spenderat förmiddagen med att misslyckas med en tenta man trodde man skulle fixa, men som det visat sig att man missupfattat och studerat helt fel till. Som man verkligen ville lyckas med eftersom examinatorn verkar kunna erbjuda både intressanta och meriterande exjobb, samt eventuell doktorandtjänst. Ni vet hur det känns. När man faktiskt har massa saker att göra men inte orkar för att man haft en hård arbetsvecka. Som i och för sig borde varit en studievecka, men som blev en arbetsvecka på grund av snäva dödlinjer.


Hur som helst satt vi och såg SVTs 50årsjubileum, i alla fall första halvan, sen gick vi och köpte sushi. När de hyllade Ingmar Bergman berättade Sara att hon var rädd för filmen Fanny och Alexander när hon var liten. Det fick mig att komma att tänka på en film som jag var rädd för när jag var liten. Efter lite efterforskning visade det sig att det förmidligen inte var Fanny och Alexander jag var rädd för. Nyfiken som jag alltid är var jag förståss inte nöjd där utan fortsatte mina efterforskningar. Fruktlöst. I stort sett fruktlöst.


Eftersom jag inte skriver här tillräckligt ofta, eftersom jag fortfarade vill veta vad det kan ha varit för film och eftersom jag inte själv lyckats komma på vad filmen kan ha hetat, tänkte jag lämna över detektivarbetet till mina eventuella läsare här.


Vad jag minns av filmen är en scen där en kvinna, ganska ung springer ut klädd endast i nattlinne. Hon är inte helt mentalt frisk. En ung pojke, som jag har för mig är hennes bror springer efter henne och ropar åt henne att komma tillbaka. Jag har för mig att han kommer ikapp henne i en allé, där hon dansar och sjunger. Det är höst eller vinter. Jag har för mig att kvinnan heter Annmarie eller Ingmarie eller något sådant.


Det hon sjunger i den scenen jag minns har jag för mig ärJag döper dig i eld och vatten, och du ska heta svarta katten."Svarta katten" är vad hon säger att kvinnan som bor inne i hennes huvud heter.


Efter att ha googlat efter frasen jag mindes fick jag en vettig träff, en bok som heter Rönnbruden, jag hittar dock inga uppgifter om att den skulle ha filmatiserats. Enligt den källan minns jag dessutom citatet fel, vilket är förståligt eftersom det var nästan 15 år sedan jag såg den (jag såg inte mycket mer än den här scenen då, filmen var lite för hemsk för mig när jag var åtta). Enligt google ska citatet lyda:Jag döper dig i vin och vatten, och du ska heta Svarta Katten.Detta citat förekommer i Rönnbruden och på ett par andra ställen på nätet, fler än citatet i den formuleringen jag mindes. Ingen av formuleringarna förekommer dock i samband med någon film eller TV-serie.


Nu lämnar jag över frågan till mina läsare, i den mån ni existerar, jag vill gärna veta vad det kan ha varit för film, så att jag kan se om den är lika läskig när man är tjugotvå som när man är åtta.

1 comment:

Unknown said...

Åke och hans värld